Vapaa-ajankalastajan näkemyksiä Lapsesta kalaan!

Kalastajan erilaiset syyspuuhat: lapiohommat ja kalojen bongaus

  • Jokainen halukas pääsee nyt tekemään hyödyllistä ja näkyvää työtä virtavesissä elävien kalojen ja eliöiden hyväksi virtavesien kunnostustalkoisiin. Kuva: Juha Ojaharju.
    Jokainen halukas pääsee nyt tekemään hyödyllistä ja näkyvää työtä virtavesissä elävien kalojen ja eliöiden hyväksi virtavesien kunnostustalkoisiin. Kuva: Juha Ojaharju.

Lohikalojen pyytäminen on kutkuttavaa hommaa, sitä en voi kieltää. Kalojen kruunupäät ovat kalastajille haastavia ja haluttuja saaliita. Valitettavasti taimenen, lohen, siian ja nieriän kannat ovat pienentyneet huolestuttavasti. Siksi on tärkeää, että toimimme kantojen turvaamiseksi. Uuden kalastusasetuksen myötä lohikalojen syysrauhoitusaikaa pidennettiin kestäväksi 1.9.—30.11. ja kuturauhoituksen aikana jokainen meistä voi auttaa lohikalojen lisääntymisolosuhteiden parantamista osallistumalla virtavesien talkookunnostuksiin.

Patoamiset sekä tukinuittoa varten aikoinaan tehdyt uomaperkaukset ovat järvialueella tapahtuvan intensiivisen pyynnin ohella hankaloittaneet tai jopa kokonaan estäneet vaelluskalojen luontaisen elinkierron. Jokainen halukas pääsee nyt tekemään hyödyllistä ja näkyvää työtä virtavesissä elävien kalojen ja eliöiden hyväksi virtavesien kunnostustalkoisiin. Itse olen talkoiden jälkeen aina hämmästynyt, kuinka pienessä ajassa porukalla saadaan uoman pohja kaloille ja eliöille otollisemmaksi – se on palkitsevaa, yhteisöllistä ja hauskaa! Valitse talkookalenterista sopivin ajankohta ja paikka, ja anna päivä kunnostukselle! Löydät talkookalenterin täältä: http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/?svk=80193

Syysrauhoitusaikana kannattaa myös kokea syksyn upeaa luonnonnäytelmä, kun vaelluskalat nousevat kutupaikoilleen synnyinjokiinsa. Hyppiviä lohikaloja voi nähdä lokakuun puoliväliin saakka ja tunnetuimpia bongauspaikkoja ovat esimerkiksi Helsingin Vanhankaupunginkoski, Kuusamon Kiutaköngäs sekä Näätämöjoki. 

Luonnonsuojeluliiton Kutusoraikko-hankkeessa tarkkaillaan ja lasketaan lohikalojen nousua Vanhankaupunginkoskella torstaisin klo 10-11. Yleisö on tervetullutta paikalle. Syksyn aikana otetaan vastaan myös harrastajien havaintoja kudulle nousevista kaloista Facebookin Vaelluskala-sivustolla. Sieltä löydät myös havainnollisia kuvia kunnostustalkoiden tuloksista. Yhteistyö on voimaa, hyvä me!

Lisätietoja kalojen pyyntimitoista, rauhoitusajoista ja saaliskiintiöistä: http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/?lang=fi&svk=78300.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat